Going to the Match. An exhibition about football romance and fanculture

Going to the Match

Przemek Niciejewski en Panenka Magazine presenteren een foto tentoonstelling over voetbalcultuur. De Poolse sport fotograaf Przemek Niciejewski reisde door heel europa om de hedendaagse fancultuur en stadionbeleving vast te leggen. Hij bezocht grote clubs als Liverpool en Manchester United, maar ook clubs uit de tweede en zelfs derde divisie in bijvoorbeeld Tsjechië.

Zijn tocht over de Europese velden resulteerde in een schitterende expositie waar meer dan 50 van zijn mooiste foto’s te zien zijn. De expositie beleeft haar premiere bij XL De Ateliers in Dronten, waarna deze te zien is in het Nationaal Voetbal Museum te Roosendaal. Daarna zal de expositie door Europa rondreizen en onder andere Belgie, Engeland, Duitsland en Polen aandoen.

PRZEMEK NICIEJEWSKI

Vanaf mijn eerste wedstrijd, die ik 25 jaar geleden bewust meemaakte in Wieluń (Polen), zit voetbal in mij. Sinds die tijd heb ik ontelbare wedstrijden gezien. Van onderafdeling wedstrijden in Polen en Duitsland tot die in de grote stadions van Barcelona en Manchester. Vanaf het begin ben ik gefascineerd door alles wat zich rondom deze stadions en wedstrijden afspeelt.

De lokale kroeg, de welige kleuren en het bonte pallet aan personen. Ik ben geïnteresseerd in alles wat de sfeer in en om het stadion maakt tot wat het is.

In Nottingham ontmoette ik een man die 1500 wedstrijden van voetbalclub Forest onafgebroken bezocht, In Munchengladbach iemand die al 40 jaar wedstrijdboekjes verzameld van het lokale Borussia. In Liverpool is een kroeg vlakbij Anfield Road die voor veel vaste wedstrijdbezoekers van Liverpool, letterlijk hun tweede huis is geworden.

Herrineringen vervagen, daarom verzamel ik entreekaarten en schrijf ik dagboeken. Maar het zijn de foto’s die, ondanks hun beperkingen, het best de herinneringen en emoties weergeven. Dit probeer ik vast te leggen. Individuele blijdschap, collectieve extase, maar ook bedroefdheid, verdriet en zelfs het lijden, voortkomend uit slechte en niet gewenste situaties op het veld.

Voor veel mensen die ik vastgelegd heb is voetbal meer dan een balspel van 90 minuten, het is hun manier van leven.

Europese Tour 2015/2016

Trots zijn we de eerste data en locaties van de Europese Tour te kunnen aankondigen.

20 juni 2015 - Fanhaus Monchengladbach, 10 tm 12 juli 2015 - Institut für Fankultur in Wurzburg, 01 tm 31 juli 2016 - Museum of Sport in Warsaw